Om konsten att blanda ihop orsak och verkan och dessutom bedriva tafflig vetenskapsjournalistik

snap

DN har idag rapporterat om en studie som menar att våldsamma datorspel trubbar av unga. Det tar nog de flesta som en självklarhet… men är det sant?

Jag har tidigare tagit upp fenomenet våldsamma datorspel och de fördomar vi har (till exempel här och här), men det kan vara värt att säga några ord om DN:s (eller snarare TT-DN:s) artikel också.

Jag har läst om den studie DN hänvisar till på andra ställen och det kändes som att någonting saknades i DN:s rapportering. Det gjorde det också. Forskarna bakom studien är nämligen själva öppna med att det finns en annan tydlig tolkning av resultatet. Det kan vara så att folk som spelar våldsspel blir ”avtrubbade”… men det kan också vara så att ”avtrubbade” personer spelar våldsspel. Det har DN utelämnat. Man undrar varför?

En helt annan tolkning som ju bör vara ganska uppenbar, men som blir svår att komma fram till via DN:s bristfälliga rapportering och taffliga formuleringar är den att ett upprepat beteende till slut leder till en automatisering av beteendet i fråga. Det är inte annorlunda än den automatisering som infinner sig när man utför repetitiva arbetsuppgifter dag efter annan… till slut behöver du knappt tänka på vad du gör och eventuella problematiska situationer som uppstår blir i slutändan vardagsmat.

Vart är nyhetsvärdet?

 

 

Läs gärna om studien här: http://www.psychosomaticmedicine.org/content/75/4/390

Och här finner ni ett exempel på en mer nyanserad rapportering av samma ”nyhet”: http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_136678.html

Andra studier vänder på frågeställningarna och anammar andra perspektiv i jakten på hur de våldsamma spelen påverkar oss: http://www.ufn.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/ifragasatter-kopplingen-mellan-valdsamma-datorspel-och-aggressivitet.cid1070001

 

1 ping

  1. […] detta inlägg på en blogg jag ibland […]

Kommentera

Your email address will not be published.